Easy Elsie´s mottagare – R1155

on .

R-1155 from Lancaster bombers
Den här trafikmottagaren satt i alla dessa Lancaster bombplan som engelsmännen använde i WW II. Några år efter kriget började stora lager av krigsmaterial tömmas ut på surplusmarknaden, och en av de mer populära surplusapparaterna var "R1155", då den låg betydligt lägre i pris än dess amerikanska motsvarigheter, BC348, HRO m.fl.

Som lyssnaramatör var man ju hänvisad till familjens BC-pyts, så visst drömde man om en trafikmottagare. R1155'an låg ju närmast tillhands, och en snäll pappa fixade det ekonomiska. Men även surplus kostade, priset låg på 320 kronor år 1952, vilket motsvarar 4.467 kronor i dagens värde, och då var inte frakten från Göteborg inräknad.
Och sen fick man bygga power och LF-steget själv, men det var ju inget problem då det fanns gott om gamla 30-tals mottagare som man fick av stans snälla radiohandlare.

R1155:an levererades i en bastant specialträlåda, avhämtades på stadens järnvägsstation och nog var man i sjunde himlen när likriktarsteget kopplades in och signaler började ljuda ur högtalaren. Man rattade på frekvensband som man inte varit i närheten av tidigare, det fanns bara AM och CW att välja på.

Tiden gick, R1155´an såldes efter några år, och ett antal andra mottagare passerade genom shacket, CR100, HRO, EK10, SX62, Drake2B. Men nostalgin knackade på i slutet av förra seklet, och SM3SV hade en R11´a i garaget, som byttes mot min hallicrafters S38B. Jag snabbyggde ett power supply, och när ett antal rör bytts ut så började den spela. Den var igång ett par vintrar, men ställdes åt sidan, powret skrotades, och ett nytt skulle byggas, men blev aldrig av.

Men nu i vinter blev ett nytt power byggt, kanske inte så snyggt, men det har dubbla säkringar minsann. Och mottagaren gick igång, det är trevligt ratta en mottagare som inte har en massa digitalsiffror, jag tycker nog stationerna blir mer "personliga" mellan delstrecken. Så nu lyser det "magiska ögat" så vackert grönt, dåtidens S-meter, och visst spelar den gamla damen, men bara när den vill, så måhända skulle hon behöva en inre renovering .

Vill du läsa mer om R1155´an, så titta gärna in på Bosse´s sidor, han har skrivit så intressant om bl.a. R1155.

Läs även om SM2TOS's expedition till Lancastervraket utanför Porjus som störtade den 29 oktober 1944.

Läs mer>>