Skellefteå Radioamatörer, SKRA
Amatörradiosignal SK2AU

Repeater SK2AU/R, RV60 (R6),
Storklinta Jörn


 

Infrekvens 145,150 MHz
Utfrekvens 145,750 MHz
QTH Storklinta, Jörn. Lokator KP05BD.
Position: Long E 20° 05' 00" Lat N 65° 05' 32".

Tuning up the repeater at the new site.

The new radio cottage , André mounts some community radio antenna

Öppning & logik Konstruktion SM2KOT. 1750-Hz-ton i ca 0,5 sek för start. Efter insignalsbortfall kommer en "blip" samt efter ca 3 sek en "site-ID" = "J" på telegrafi. ID, SK2AU/R, sänds strax före stängning. Tailtimer: ca 12 sek. Långsnackartimer: 10 min.
Logiken har en adaptiv squelch, dvs vid svag insignal så fördröjs tillslaget av squelchen, kan höras som en brussvans vid svag insignal när PTTn släpps.
DTMF-funktioner Nej
Radioutrustning Storno CQF612. PA: Sonab RU.
Känslighet 0,6 uV EMK för 20 dB SINAD mätt med CCITT-filter (mätt på mott.ingången)
Uteffekt 20 W
Strömförsörjning 230 V; ingen reservkraft
Duplexfilter 6 st á la QST 1972, dvs. hembygge
Antennkabel 1/2" Flexwell
Filter/kabelförlust 0,8 + 1,4 dB
Antenn Kathrein K 5516211, rundstrålande
Antennvinst 4 dBd
ERP 32 W

Antennhöjd 6 m över marken, 500 m över havet och 150 m. över medelmarknivån.
Räckvidd
Se karta över signalutbredning.(Gäller tidigare site och antenn!)
(Visas i separat fönster hos de vanligaste webbläsarna.)

Stationsansvariga SM2DLA/Sören och SM2FXT/Jan.

Länkning Ingen fast länkning f. n.

RU0-SK2RME Piteå ². 1750 Hz i 5 sek ger ihoplänkning med RU0 i Piteå m.h.a. en scannande 2-frekvens simplextransceiver i Piteå. Detta under förutsättning att länken inte är upptagen av annan trafik.

En skannande länkmottagare med RLM-logik i Storuman kan koppla ihop R6 med Storuman, men repeatern på Marsliden är bärvågsstyrd, så den omintetgör den funktionen. Läs mer om Storumans repeaternät här.

¹ = konstant länkad. ² = valbart.

Anmärkning Bildsidor

Historik

Under nattliga QSOn över R4:an i Skellefteå med Erling SM5EHN/2, fick jag alltid höra vilket bra QTH Glommersträskberget var.

En höstkväll ringde Erling och erbjöd sig att bygga en komplett repeater om vår radioklubb stod för tillståndet och hjälpte till med installationen.

Sagt och gjort, vi sökte tillstånd och fick det i maj 1978.

En av hyddorna på toppen användes av ett skogsbolag, som hade sin kommunikationsradio där. Vi fick hysa in repeatern hos dem helt gratis. Sommaren 1978

Efter några år flyttade skogsbolaget sin radioanläggning och vi var tvungna att överta elabonnemanget själva.

Med tiden blev kostnaden för elabonnemanget alltför tung att bära för en liten radioklubb, så vi beslutade att flytta repeatern. Vi hittade ett bra QTH vid skidbacken på Storklintaberget utanför Jörn. Sajten tillhör en mobiltelefonoperatör och de var vänligt sinnade till en inplacering. monterades repeatern och efter lite skruvande så gick den som ett "spjut".

Flytten bestämdes till den 8 aug 1997, en av sommarens varmaste dagar, skulle det visa sig. Varför kan man inte göra sånt här när det är "lagom" väderlek? Antingen snöstorm eller solsting...

Först åkte vi till Glommersträsk för att montera ner antenn och radioutrustning, sedan tillbaka till Jörn och lån av 4-hjulig motorcykel. Vanliga bilar göre sig icke besvär i slalombacken.
Temporary dipole and a temporary antenna mast!

Efter mycken möda så var all materiel uppsläpad. MC:n tog bara en person + last så vi övriga två fick upp!

Väl uppe agerade Janne/SM2ICO mastapa och Anders/SM2IKM och jag skruvade på backen.

Repeatern hamnade närmare kusten och ger bättre täckning i Skellefteå och efter E4:an än tidigare.


Juli 2006: Den gamla Sonab TRXn erätts av en (lika gammal ;-) ) Storno fast med ny logik och mycket smartare squelchhantering enligt SM2KOTs konstruktion, denna logik stödjer länkning.

I April 2009 fick vi besked om att vi måste flytta ut ur mobilsajten, blåljusradion skulle in. Så ett tappert gäng äntrade backen med snöskoter, demonterade antenn och 1/2"-feeder samt station och filter.

Under sommaren 2010 fick vi tillstånd att hysa in repeatern i en friggebod tillhörande en åkare.

Oktober 2010 monterades repeatern upp i friggeboden, en provisorisk mast på 6 m med 50 mm maströr sattes upp på nocken. Den gamla Kathreinantennen monterades men visade sig ha hög SWR, turligt nog så hade jag tagit med en reservantenn, en dipol. Trots den låga antennhöjden och enkla antennen så går repeatern köra mobilt från kusten.

Planen är att sätta upp en bättre mast och antenn. Just nu har vi en störning från en närradiosändare i samma kur, så det problemet måste fixas först.

Uppdaterad: 2011-09-11 sm2dla

Four wheel drive...
return