Berättelsen om "Kuus-Pekå´n" - Radiostansija 6PK - USSR

on .

Jag vaknade till när jag läste på SK7BQ´s trevliga hemsida den 8 Januari, där SM5LWC skrev att det var 70 år sedan det stora slaget vid Suomussalmi under det Finska vinterkriget 1940. Finnarna vann en förkrossande seger över de ryska angriparna. Enorma mängder material av alla slag erövrades, dom finska förlusterna var 1000 döda, och för ryssarna minst 10-20 tusen!

Det har blivit 1952. Då beslutades att man kunde åka mellan dom skandinaviska länderna utan pass och jag hade som spaltredaktör för en DX-tidning blivit bekant med en DX-are i Österbotten som inbjöd till besök. Det hade börjat gå en liten ångbåt mellan Umeå och Vasa som hette Korsholm, så jag och min kompis Olle SM2BFL (SK), utrustade med varsin cykel och div. cykelväskor och pryl for iväg en solig sommardag.

Delvis cyklade vi genom det gröna landskapet, men jag kommer ihåg hur det sved när tankbilen vattnade riksvägen norr om Vasa, lutblandningen på grusvägen sved ordentligt på våra bara ben. Så det var ett par bortskämda fjuniga sextonårskillar som var ute på sin första äventyrsfärd till ett land som höll på att återhämta sej efter svåra krigsår.

Vi hade verkligen trevligt hos våra finska vänner i en by som heter Soklot norr om Nykarleby och deras närmsta granne var en mycket aktiv och trevlig amatör som hette OH6OA, Alarik Wiik (SK). Han var jordbrukare, men ansågs vara mer intresserad av DX-körande än att odla jorden, nåväl vi blev vida imponerad av hans enkla grejer och stora resultat.

En dag blev det tal om den ryska "kuus-pekån, en surplustransceiver, den fanns att köpa uppe i Jakobstad och kostade inte många finska mark. Gissa om vi fick öronen på skaft. Jag vill minnas att vi samma dag dammade iväg på cyklarna ett par mil upp till radiohandlaren, men tyvärr hade de inte inne någon, men de kunde skaffa fram en.

Så vi ordnade så att våra vänner skulle sända en station senare per post. Och en vacker dag ett par månader senare meddelade tullkammaren nere på Strandgatan att ett paket radio kunde lösas ut. Trots att det var en rysk station, så tycker jag att tullgubbarna var tämligen ointresserade, det var ju under kalla kriget, men kanske mitt medlemskap i SSA hjälpte till?
6pk_ppp
Vi fick igång stationen, den var ju tämligen omodern med ett antal 4-volts batterirör modell A-409 och kanske 1 watt uteffekt. Med spännande rysk CW-kvalité körde jag, med hjärtat I halsgropen lite sporadiskt på 80 meter och erhöll väl litet trafikteknik.

Det har gått många år sedan dess, men konstigt nog har den följt med mig på alla flyttningar, den har förvarats på loft och logar, i kyla och värme. Men nu har den fått komma ner från vinden igen, tanken finns väl att kunna restaurera upp den i körbart tillstånd igen.

På webben finns inte mycket att hämta om stationen, men för några år sedan fick jag stor hjälp av OH1KW, Antero Tanninen, som har fina sidor om finländsk arméradio på nätet. Antero har en kompis som scannade in en hel orginalhandbok på en CD-skiva om 6PK´n.

Tankarna går till vad den kan ha för blodig historia, jag gissar att den kommer från striderna vid Suomussalmi, eftersom det inte är så många mil till Jakobstad.
Så hör ni nåt som piper konstigt på 3,5 MHz, så kan det vara jag...

SM2BYW / Jimmy
Bilden ovan: Finsk militär i trafik med erövrad 6PK-station, Valkjärvi 30 sept 1941.
6PK Home-2
Min 6PK i shacket. Till höger en finsk jägarstation, Kyynel 10X.
6pk_set
Bild från cqham.ru på komplett station.
6PK-tyska
Tyskt tekniskt informationsblad från 1943. (men så dåliga grejor hade ju aldrig tyskarna själva)