Bilder från Lighthouse & Lightship-aktiviteten 1999
Ett samarbete mellan Skellefteå Radioamatörer och Skelleftekretsen av Svenska Kryssarklubben

Fotograf Erik Willför/SM2LWU
Photos © Copyright Erik Willför/SM2LWU. All rights reserved.

Gåsörens fyr

Bekvämlighetsinrättningen och gamla fyrhuset

Radioamatören SM2FXT vid radiostationen.

Gamla fyrhuset

Där ej annat anges har bilderna tagits av Sören Wallén/SM2DLA
Photos © Copyright Sören Wallén/SM2DLA. All rights reserved.

Lördag morgon och klart för ilastning hos lotsen i Skelleftehamn. Dryck i den röda kylboxen, Erik/SM2LWU:s 1 kW-slutsteg och färskvatten till Treo i den blå. Vad mer kan man behöva under en Lighthouse weekend? Möjligen den stora röda båten i bakgrunden!
Det är inte nycklingskabeln som ligger till höger om resgodset. Den låg i tryggt förvar hemma i Gummarksnoret!

Kapten Hasse/SM2PEH tar oss ut till Gåsören med en djupgående plastbåt. Djupgåendet var inte en följd av konstruktionen utan av lasten! Nästa gång blir det transistoriserat titanslutsteg med switchat nätaggregat och pulverpilsner.

Målet för vår färd var Gåsören där Skelleftekretsen av Svenska Kryssarklubben äger fyrhus, lotshus och arrenderar hamn.

Bild: Svenska Kryssarklubben
© Copyright Svenska Kryssarklubben.

Lyckligt anlända till Gåsören; Janne/SM2FXT och SXK:s skottkärra gjorde ett gott jobb. Främst Janne! Han hanterade skottkärran som en erfaren villaägare.
Ett lysande exempel på hur en bra chef ska fungera; fördelar det kvalificerade arbete bland experterna och tar hand om det okvalificerade bakgrundjobbet själv.

Fyren på Gåsören med fyrhuset i bakgrunden. Fyrhuset byggdes 1881 och är den äldsta ej ombyggda byggnaden inom Skellefteå Kommun. Fyrtornet byggdes år 1921 och är fortfarande i drift. En W3-2000-antenn satt fäst i flaggstångens topp under radiosambandet.

QTH för SK2AU och SXK Lighthouse/Lightship weekend. En närbild av fyrhuset som beskrivits ovan. Nej, tyvärr; fyren blinkade inte för utgående signaler. Däremot all påslagen belysning. O, ja; även på angränsande öar. Tror vi.

För de som kör Telia Duocom® mot internet, upplevs den här riggen som självklar. Det är Gåsörens motsvarighet - SXK DuoDass®. Tvåmans med litteratur och extra stolar för eventuell kö. Det där med kö skulle vi egentligen vilja låta vara osagt; av bilden framgår inte huruvida sitsarna är håltagna eller ej.

Den gamla fyrbyggnaden, på taket av fyrhuset, var en excellent plats för våra VHF-antenner. Tyvärr var en klusternod trasig, så DX-klustret hade ingen kontakt med världen utanför SM2-området. Men om man ska vara riktigt ärlig; finns det nå'nting utanför?

J*ä*v&#*L**rr! Nycklingskabeln kvar hemma;
Janne/SM2FXT och Erik/SM2LWU löder febrilt! å andra sidan; vad vore amatörradio utan en varm lödkkolv? I det här fallet vet vi det; ett kallt slutsteg!

Nåja; slutet gott allting gott. Nycklingskabeln fungerar och Erik/SM2LWU har fått fart på slutsteget. Han kunde dock inte köra med full effekt p.g.a. spänningsfall. Om effekterna av full effekt, läste vi vid närbilden av fyrhuset.

Janne/SM2FXT provar CW med TS50:n, QRM från Eriks slutsteg begränsade dock möjligheterna till trafik på 2 band. Vad vi egentligen har i den här bilden, är ett lysande bevis på hur verkligheten kan överträffa dikten. Kolla hörlurarna! Typiskt stulna från barnens enda freestyle nå'n gång på 70-talet. Inte undra på att de barnen flyttat hemifrån. Ett ganska bra knep, faktiskt.

Hans Burman/SM2PEH ansvarade för det tekniskt, mest avancerade radiosambandet. Han hade samband med 12 (!) satelliter samtidigt; dessutom var han maritime mobile vid kaj! När han frågade satelliterna om positionen för sitt QTH, fick han det mycket logiska svaret:
I segelbåten!

Platsen för vår gourmetmiddag på lördag kväll i Lotsstugan. Det var höstupplagan av Kryssarklubbens fester på Gåsören. En av medlemmarna, en pensionerad kapten, hade skapat ett smörgåsbord som hette duga. Sill, strömming och lax i olika varianter; därtill Jansson frestelse m m. Sånger och drycker förekom också.
Undrar om lottorna och militären kommer att sakna sina grejer?

Söndag förmiddag, svag vind och soligt - nice!
Få se nu; det måste vara förmiddagen, dagen efter gourmetmiddagen, ovan.
Intressant.

Gåsörens Stonehenge, men ett levande sådant. Antenn för kommunikation, solur för tidmätning och fyr för vägledning. En högteknologisk sekt vars mantra lyder: "CQ DX, CQ DX, CQ DX", använder ibland platsen för sina riter. Etnologer och religionsforskare ställer sig frågande till sektens mål och syfte.
Om föremålen som sådana, råder däremot ingen tveksamhet. Typiskt postindustriellt skrot!

The load out. Söndag eftermiddag och dags för hemfärd efter en lyckad amatörradioweekend. Packningen uppradad på bryggan med Hasse/SM2PEH på ingående med aktersnurrebåten.
Men var är den röda kylboxen?