Mer om "The Eddystone Shortwave Two 1938"

Skriven av Administrator on .

A Memory of Another Age – ”The Eddystone Shortwave Two 1938” A Memory of Another Age – ”The Eddystone Shortwave Two 1938”

Inspirerad av SM6AAL´s artikel i QTC 02/2012 om dom frivilliga brittiska radiospanaresom under WW2 satt hemma och bevakade den tyska militära trafiken med sina enkla hembyggda mottagare, ofta byggsatser från radiofirman Eddystone, så började tanken att gro att bygga en liknande mottagare.

Efter att någon tid ha studerat allt som fanns på webben runt mottagare med två rör för kortvåg, så kunde man konstatera att Eddystone var bland de större med både färdigbyggda apparater eller byggsatser med specifikationer för de radiodelar av deras eget märke som behövdes. En stor del av byggbeskrivningarna på 1930-talet var fortfarande batteridrivna, bl.a. Eddystones ”All World Two” som kom ut 1936 och blev mäkta populär, och såldes ända till mitten av 1940.

Dessa raka 2-3 rörsmottagare av 0-V-1 typ var de mest utbredda bland 30-talets amatörer med normala (låga) inkomster, ett lågt pris och med god känslighet, men dålig selektivitet vilket kanske inte gjorde så mycket då banden inte var så proppfulla som idag.

Eddystone publicerade ett antal ”Short Wave Manuals under åren 1932-1947, som kan tankas ner tillsammans med annat läsvärt från Eddystone User Group Web Site, och i deras Manual från 1938 publicerades det en byggbeskrivning på ”The Amateurs ShortwaveTwo”. Jämfört med andra bygganvisningar från övriga SW Manuals, vilka var mycket instruktiva och litet av Heathkit-typ, så fanns här bara en ynkligt dålig bild av undersidan. Det kanske beror på att det endast blev ett byggtips, och den varken såldes som byggsats eller färdigbyggd av Eddystone. Men den är den enda som har kompletta spollindningsinformationer, det vanliga var att man köpte färdiglindade av Eddystone till resp. byggnation ur derasS-W Manuels.

En undersökning av min museumjunkbox visade att det mesta skulle hittas. Så bygget kunde börja. En av de svåra delarna i bygget brukar vara att hitta ett lämpligt chassi – men av en händelse hade ett slumpinköp på ett av klubbens årliga loppisbord hamnat i junkboxen, och blev mycket lämpligt till mottagarbygget.

En fördel med S-W TWO är att den är byggd för 6,3 volt glöd på rören, jämfört med de många batteridrivna bygganvisningar som finns , med svåra glödspänningar och ännu värre rörhållarmodeller. Vilket gör att det finns det ett flertal olika förkrigsrör att välja på, och det blev ett 6K7 och ett 6F6,givetvis i glasutförande så man ser att dom glöder.

Med 4 olika spolar täcker man allt från 3,1 MHz till 33 Mhz, för amatörändamål kanske med fördel man borde hellre välja att endast omfatta de band som önskas.

Bygget av en S-W TWO var tämligen enkelt, spolstommar och en trevlig 30-talsmodell av fininställningsskala fanns hos RM (Radiomuseet) i Göteborg till bra pris. Det ska ju alltid förbättras, så en volymkontroll insattes på framsidan, givetvis har alla skruvar spår och kullriga huvuden, och övriga elektroniska komponenter är från den gamla goda tiden.

Lindningen av spolarna är det mer intressanta, då det gäller att få apparaten fungera med återkopplingen. Det blev att ändra på katoduttaget några gånger och justera lindningsvarven hit och dit. Ovanligt nog startade mottagaren på en gång, efter att man värmer upp glödtrådarna ett tjugotal sekunder så börjar det vissla och tjuta som en återkopplad rak mottagare ska göra.

Att notera är att schemat i QTC är felritat av KF9CM, och torde inte fungera.

Efter att en tid nu suttit och rattat runt på banden med de olika spolarna, måste jag tillstå att det är ett rent nöje att med en sån här liten låda få ut så mycket signaler på både CW och SSB, samt alla de BC-stationer på tämligen okända frekvenser som hörs mer och mindre bra. Det jag hör på min gamla IC735, det hörs även i ”S-W Two”-lådan, även om det ställer mycket mer krav på lyssnaren, bara avsaknaden av AGC och liknande moderniteter gör sitt.

Bygg ihop en 0-V-1 ´a i vinter, du kommer ha mycket nöje av bygget i vintermörkret.

Vet förresten alla moderna amatörer vad en 0-V-1 är för något? Jo nollan betyder HF-steg och V betyder detektorn och ettan betyder LF-steget.

- If it ain´t glows, it´s not a radio !

Några länkar!
"Eddystone User Group Web Site"
"Eddystone Shortwave manual no 4 1938"
"QTC nr 2/2012"

/SM2BYW